Voor het eerst heeft de Belastingdienst een woning geveild van een vermoedelijke zwartspaarder met belastingschulden, meldt fiscalistenplatform Taxlive.

Het gaat om een man uit het Groningse dorpje Doezum, die ervan wordt verdacht een geheime rekening te hebben in Luxemburg.

Zelf ontkent hij dat in De Telegraaf en zegt hij dat zijn identiteit is misbruikt.

De Belastingdienst had hem een boete van vijfduizend euro per dag opgelegd die hij weigerde te betalen. Toen het bedrag was opgelopen tot de limiet van een half miljoen euro besloot de fiscus zijn woning te veilen op een openbare executieveiling.

Een nieuwe werkwijze die alleen wordt ingezet als alle andere middelen om schulden te innen hebben gefaald, zegt woordvoerder André Karels van De Belastingdienst tegen RTV Noord: “Voor begin volgend jaar staat er nog een aantal woningen van zwartspaarders gepland. Maar het is wel een heel zwaar middel, dat we pas toepassen na een lang traject van dwangbevelen, deurwaarders en rechtszaken.”

Gepensioneerde slager

De man van wie de woning is verkocht, is een gepensioneerde slager. Hij zegt tegen De Telegraaf helemaal geen zwart geld te hebben in Luxemburg: “Ik ben jarenlang slager geweest in een dorpje van zevenhonderd inwoners. Denk je dan echt dat je geld overhoudt?”

Hij beweert dat iemand anders onder zijn naam een rekening heeft geopend: “Mijn identiteit is misbruikt en die van mijn vriendin ook, voor het openen van die bankrekening in Luxemburg. Dat moet haast wel. Begin jaren tachtig werden onze paspoorten uit de auto gestolen. Maar de Belastingdienst wil niet luisteren.”

De Belastingdienst heeft sinds 2000 een lijst met klantgegevens van de Kredietbank Luxemburg waaruit blijkt dat er een rekening op naam van de Groningse slager en zijn vriendin heeft gestaan. Daar stond 25 jaar geleden een kwart miljoen gulden op.

De man wil of kan daar geen opheldering over geven en na jaren van procederen heeft de fiscus nu zijn woning verkocht om de boetes toch te kunnen innen. Het huis heeft volgens RTV Noord 239.000 euro opgebracht en daardoor is er nog altijd wel een restschuld.

LEES OOK: Belastingaangifte 2017: dit zijn 10 belangrijke weetjes over deadlines, boetes en tips voor het invullen